Dit is een oude revisie van het document!
Inhoud
Commissie Kritische Kijk
19 januari 2012
- De nieuwe structuur werd getoetst aan de principes zoals gestemd op de verbondsraad van december.
- De nieuwe structuur werd getoetst aan de doelstellingen gefinieerd in de projectfiche “kritische kijk”.
- Er werd werd bekeken waar de taken van de huidige functies (DC-GV-GB-GC-takcommissiaris en ploegverantwoordelijke) zich bevinden in de nieuwe structuur.
- Er werd besproken hoe de communicatie op de 24 uur en de verbondsraad zou lopen.
7 januari 2012
Een nieuw jaar, een nieuw dagje kritische kijk. We verzamelden in het verbondscentrum om ons gedurende de ganse dag te buigen over het voorstel en dit verder uit te werken.
- De organen die we vorige keer ingevuld hadden, werden nogmaals bekeken en bijgeschaafd.
- Op basis van het huiswerk van de verschillende leden van de commissie, werden de organen verder ingevuld. Hier werd extra aandacht besteed aan de motivatie en de coherentie van het geheel
- De nota voor de verbondsraad werd voorbereid. Doel was de nota meesturen met de eerste zending.
18 december 2011
De leden van de commissie trekken zicht een ganse dag terug om het voorstel verder uit te werken
- De sneuvelversie die de vorige vergadering was opgesteld, werd nogmaals besproken. Openstaande vragen en onduidelijkheden werden opgelijst om later te een antwoord te kunnen formuleren.
- De regio's, de ondersteuning voor de regio's (ondersteunende diensten) en de algemene vergadering zoals gedefinieerd in de nieuwe structuur, werden verder uitgewerkt.
- De organen die nog niet werden besproken werden als huiswerk verdeeld onder de leden van de commissie ter voorbereiding van de komende vergadering.
8 december 2011
- De feedback van de verschillende gouwen, ploegen, commissariaten en verbondsraad op de principes werd besproken.
- Op basis van de vier verschillende voorstellen (zie vergadering van 8 november) is er tussentijds een subwerkgroepje aan de slag gegaan. Zij hebben uit de verschillende voorstellen een sneuvelversie gedistilleerd die voorlag op de commissie. Deze versie werd uitvoerig besproken, bijgeschaafd en verdiudelijkt om zo te komen tot de ruwbouw van de nieuwe structuur.
8 november 2011
- Tussen vorige en deze vergadering hebben de leden van de commissie in kleine groepjes een voorstel tot nieuwe structuur gedaan. De bedoeling van deze oefening is, los van elkaar, verschillende visies te hebben op de structuur.
- Deze versies werden besproken, de voor- en nadelen werden opgelijst. Dit zal, in de aanloop van volgende vergadering, gebruikt worden door enkele leden om een voorstel te doen aan de commissie. De volgende vergadering zal dit voorstel worden bijgeschaafd.
11 oktober 2011
- De principes worden verder uitgewerkt door de commissie en verfijnd zodat we met dezelfde bril naar de principes kijken.
- De acht principes waar de commissie verder op werkt zijn:
- Bereik hebben en signalen capteren - Kwaliteit - Toegankelijkheid - Kennis vergaren, borgen en verspreiden - Transparant beslissingsproces - Mandaten - Attractiviteit - Initiatief
15 september 2011
We stortten ons met de commissie op het inhoudelijk deel van onze opdracht.
- Aan de hand van de metaforen (opdracht commissie van juli) gingen we op zoek naar de principes die wij belangrijk vinden in een organisatie. Deze oefening zal verder worden verfijnd in de volgende commissie.
- De leden van de commissie stelden hun “gluren bij de buren” oefening voor. Welke keuzes zijn er bij ander organisaties gebeurd, waarom juist die keuzes, welke sterke punten en valkuilen zijn er bij andere organisaties.
17 augustus 2011
- Er werd gepeild naar de stand van zaken bij de verschillende opdrachten die vorige keer waren meegegeven
- De verschillende opdrachten werden verder toegelicht en de nog niet toebedeelde, externe organisaties die we gingen bevragen werden verdeeld.
- De planning werd op punt gesteld op basis van de timing bepaald door de verbondsraad en de structurele vergaderingen die reeds gepland zijn (verbondsraden, 24 uur september en januari, …)
30 juni 2011
De eerste vergadering met Adforum.
- Een aanzet van communicatieplan werd gegeven. De verschillende betrokkenen werden gedefinieerd.
- De verschillende mijlpalen werden bepaald zodat een ruwe planning kon worden opgesteld. Deze planning zal verder worden verfijnd.
- De leden van de commissie kregen huiswerk mee voor de volgende vergadering:
- Bepalen van de belangrijkste principes waar onze structuren aan moeten voldoen
- Over het muurtje kijken bij een aantal andere organisaties (jeugdbewegingen nationaal-internationaal, andere organisaties en privé-bedrijven) hoe zij georganiseerd zijn.
7 juni 2011
- Vorig jaar hebben we met de nationale vergaderingen een uitgebreide SWOT analyse van de structuren uitgevoerd. Deze analyse werd toegelicht en de zaken die eruit sprongen werden nader bekeken.
- De bevraging van de groepen die vorig jaar werd gedaan op de districtsraden, werd besproken.
- We kregen als achtergrondinformatie een presentatie over mogelijke organisatiemodellen van openbare instellingen.
- Het terrein werd afgebakend. De commissie kritische kijk richt zich op de structuren van de beweging, niet op de Hoppers of het nationaal secretariaat (betaalde krachten). Het is wel mogelijk dat een aanpassing van de structuren invloed kan hebben op de hoppers (vb commissaris, vertegenwoordiging in de commissies).
- Het vervolgtraject werd bepaald.
16 mei 2011
De commissie kritische kijk komt voor de eerste keer samen. Na een kennismaking steken we van wal:
- Het traject dat reeds afgelegd is (wat is er al gedaan, waar werd wat beslist, …) werd geduid.
- De projectfiche wordt overlopen en besproken. De verschillende doelstellingen van het project worden bekeken.
- Uit de drie mogelijke externen kiezen we er twee die het traject samen met ons zullen afleggen: Maarten Andriessen van Adforum die zorgt voor de expertise rond organisatieleer en Rudi Huysmans die ervaring heeft rond communicatiestromen in organisaties.
- En natuurlijk werden er een aantal praktische afspraken